5 σημαντικά βήματα για να χτίσετε το portfolio σας, σαν επαγγελματίες makeup artists!

5 σημαντικά βήματα για να χτίσετε το portfolio σας, σαν επαγγελματίες makeup artists!

Ιανουαρίου 27, 2017

Καθημερινά φτάνουν στο mail και στο inbox μου αρκετές ερωτήσεις από αγαπημένους makeup artists που είτε κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα είναι αρκετό καιρό στο χώρο και δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν. Portfolio! Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που έχω να δώσω σε όλους εσάς! Ας δούμε, όμως, τα πράγματα ένα-  ένα σε αυτόν τον οδηγό που δημιούργησα με πολλή αγάπη για εσάς, γιατί όλοι έχουμε περάσει από την θέση… εκκίνησης!

Για αρχή: τι είναι το portfolio; Φανταστείτε κάτι σαν το CV σας για να περάσετε από μια συνέντευξη και να πάρετε την δουλειά. Είναι ένα άλμπουμ μέσα στο οποίο υπάρχουν οι σημαντικότερες- ωραιότερες δουλειές σας ώστε κάποιος να έχει μια εικόνα και να ξέρει τι μακιγιάζ κάνετε. Το portfolio μπορεί να είναι online, μπορείτε για παράδειγμα να δημιουργήσετε μια επίσημη σελίδα στο facebook όπου θα ανεβάζετε τη δουλειά σας, αλλά και print (πρόκειται για μαύρα δερμάτινα άλμπουμ με διαφάνειες όπου θα βάζετε τις τυπωμένες φωτογραφίες σας). Και μπορεί να ζούμε στην εποχή του digital, αλλά το να έχετε το portfolio σας και σε print εκδοχή μαρτυρά τον επαγγελματισμό σας. Και όλοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουν να κάνουν με επαγγελματίες!

Από τη θεωρία στην πράξη: 5 σημαντικά βήματα για να χτίσετε το portfolio σας!

1.       Κάντε φωτογραφίσεις!
Ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσετε να χτίζετε το portfolio σας είναι να προσλάβετε έναν φωτογράφο κι ένα μοντέλο ώστε να απαθανατίζει με τα κλικ του ο φωτογράφος τη δουλειά σας. Αν, ωστόσο, δεν έχετε το budget αναζητήστε συνεργασίες με φωτογράφους for free. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στη σχολή σας και να δηλώσετε πως ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε δουλειές ακόμη και χωρίς πληρωμή για ένα διάστημα για να γεμίσετε το portfolio σας! Ο καλύτερος φίλος ενός make up artist είναι ο φωτογράφος!

5-Important-Steps-Portfolio-2

2.       Η πρώτη εντύπωση μετράει!
Κλισέ αλλά ισχύει! Η πρώτη σελίδα του portfolio σας πρέπει να έχει την φωτογραφία από την πιο εντυπωσιακή δουλειά σας, μια φωτογραφία που θα τραβήξει την προσοχή του ενδιαφερόμενου. Θυμηθείτε: δεν θα έχετε ποτέ δεύτερη ευκαιρία να κάνετε μια καλή… πρώτη εντύπωση.

5-Important-Steps-Portfolio-3

 

3.       Η δύναμη του before- after!
Διανύουμε την εποχή του real beauty και των social media. Κι ενώ παλιά παίρναμε στα χέρια μας ένα τυπωμένο περιοδικό με μια τελική εικόνα, τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε βήμα- βήμα την διαδικασία μέσα από how to και video tutorials. Ευτυχώς, καθώς αυτού του τύπου οι φωτογραφίες πριν- μετά είναι η καλύτερη διαφήμιση της δουλειάς σας! Αν έχετε κάποιο πελατολόγιο ήδη ή αν συμμετέχετε σε μια φωτογράφιση ρωτήστε ευγενικά εκείνη που πρωταγωνιστεί στις λήψεις αν θα την ενοχλούσε να τραβήξετε τέτοιου τύπου photos. Ποτέ μην παίρνετε την πρωτοβουλία να το κάνετε μόνοι σας γιατί έτσι θα χτίσετε ένα ωραίο portfolio παράλληλα με ένα… κακό όνομα!

5-Important-Steps-Portfolio-4

4.       Εντάξτε διαφορετικές φωτογραφίσεις- μακιγιάζ!
Ένας makeup artist μπορεί να εργαστεί στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στα shows, με celebrities ή με νύφες. Αυτό που πρέπει να αποδεικνύει το portfolio σας, λοιπόν, είναι ότι είστε ευέλικτοι, έχετε φαντασία, γνωρίζετε πολλές και διαφορετικές τεχνικές και πάνω απ’ όλα είστε… artist! Ο πλουραλισμός, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικός! Προσπαθήστε να έχετε πολλά μοντέλα ή πελάτες φωτογραφημένα σε διαφορετικά φόντα, με διαφορετικό φως (το daylight είναι πάντα το ιδανικό, αλλά θα κληθείτε να κάνετε φωτογραφίσεις και σε στούντιο οπότε και αυτές οι λήψεις είναι απαραίτητες) και διαφορετικά looks.

5-Important-Steps-Portfolio-5

5.       Επιδιώξτε συνεργασίες με διάσημα μέσα ή διάσημους γενικά!
Για να σας το δώσω όσο πιο απλά γίνεται θα σας θέσω το εξής ερώτημα: πόσο θα ανέβαινε στην υπόληψή σας και πόσο περισσότερο δεν θα εκτιμούσατε έναν makeup artist περισσότερο αν σας έλεγα ότι έχει δουλέψει για την Vogue; Αν έχετε κάνει μια τέτοια συνεργασία με κάποιο διάσημο μέσο ή κάποιο διάσημο πρόσωπο, βάλτε το στις πρώτες σελίδες του portfolio σας.

5-Important-Steps-Portfolio-6

Τώρα, πώς θα φτάσετε να έχετε αυτή τη συνεργασία; Κάντε φίλο τον φωτογράφο! Αστειεύομαι! Η πολλή κι εντατική δουλειά και η αγάπη γι’ αυτό που κάνετε θα σας πάει εκεί που πρέπει!

PS: είστε επαγγελματίας makeup artist ή είναι το όνειρό σας να γίνετε; Θα χαρώ να σας δω σε ένα απο τα σεμινάρια που διοργανώνω και να συζητήσουμε εκεί, όλα τα θέματα που σας απασχολούν!

Kisses
Rania